Preparate de uz veterinar

Animalul dumneavoastra de companie este un membru al familiei. De ce sa nu-i oferiti un tratament personalizat?

Ca proprietari ai unui animal de companie, intotdeauna dorim ca acesta sa primeasca ingrijiri veterinare de cea mai inalta calitate atunci cand situatia o impune.

Medicii veterinari din zilele noastre inteleg faptul ca proprietarii de animale de companie sunt bine informati si ca au asteptari foarte inalte privind imbunatatirea starii de sanatate a companionului lor.

 

De ce ar trebui sa considerati prepararea unui tratament veterinar personalizat ca o solutie pentru problemele medicale ale animalului dumneavostra de companie?

Iar raspunsul…poate fi o alta intrebare: Cat de greu este sa-ti faci pisica sa inghita o pastila?”

Tratamentul, o recompensa pentru animalul dumneavoastra

In acest sens, tehnicile de preparare farmaceutica devin o solutie foarte buna a problemelor veterinare – reprezinta arta si stiinta pregatirii medicamentelor personalizate pentru animale.

Dezvoltarea din ultimii ani in directia preparatelor veterinare aduce beneficii importante pentru proprietari. De multe ori, animalele de companie sufera de variatii ale acelorasi boli pe care le pot avea oamenii, inclusiv eruptii cutanate, infectii ale ochilor si urechilor, afectiuni ale inimii, cancer sau diabet.

Medicatia animalelor de companie prezinta insa si anumite particularitati ce pot fi rezolvate cu ajutorul unor preparate farmaceutice personalizate.

Provocarile unui tratament veterinar

  • Ca orice proprietar de animale de companie, este bine cunoscut faptul ca animalele pot fi extrem de dificil de tratat cu medicamente. Pisicile sunt renumite pentru incapatanarea lor si faptul ca refuza sa inghita pastile, de exemplu.
  • Dozajele pot fi foarte complicate si in cazul cainilor – o doza de medicamente care functioneaza pentru un Golden Retriever de 30 de kilograme poate fi mult prea mare pentru un Yorkshire Terrier de 2 kilograme.

Prepararea farmaceutica veterinara permite ca dorintele privind sanatatea animalului de companie, impartasite de catre medici, dar si de catre posesor, sa fie duse la indeplinire prin tratamente personalizate, adaptate perfect particularitatilor fiecarui pacient.

Pentru un tratament veterinar de succes, preocuparile medicului tin de:

1. Rezolvarea problemelor de dozare

Dozarea medicamentelor standardizate pentru animale poate fi dificil de realizat de catre proprietar, mai ales daca sunt necesare cantitati mici sau daca doza recomandata a fi administrata este greu de obtinut din concentratia care este disponibila pe piata.

In cazul substantelor cu indice terapeutic limitat, o aproximare, o „rotunjire” la cea mai apropiata diviziune masurabila poate determina niveluri toxice sau supradozari.

Preparatele de laborator personalizate permit obtinerea unor concentratii adecvate ale substantelor active, realizandu-se astfel dozari precise, care minimizeaza aparitia reactiilor adverse si a fenomenelor de supradozare accidentala. Titrarea substantelor de concentratie crescuta facuta de un farmacist care stapaneste bine tehnicile de preparare farmaceutica permite modificarea dozelor pentru a putea fi usor manipulate si administrate cu precizie de catre proprietar.

La fel ca si proprietarii lor, animalele de companie sunt unice. Acestea sunt de diferite rase, varste, forme si dimensiuni si pot fi sensibile la anumite ingrediente, precum lactoza. Drept urmare, nu toate medicamentele disponibile in comert sunt adecvate pentru administrare.

In aceasta situatie, medicul veterinar poate recomanda un preparat dedicat sub forma de sirop aromat, cu o alta forma de dozare avand cantitatea de substanta activa necesara.

2. Indisponibilitatea medicamentelor de serie

Din cand in cand, un fabricant poate intrerupe producerea unui anumit medicament veterinar. Adesea, acest lucru se datoreaza faptului ca nu este solicitat in cantitati mari pentru ca productia sa sa fie rentabila. Atunci cand un anumit produs de serie a avut efecte benefice pentru animale si nu mai este disponibil, la recomandarea medicului veterinar, farmacistul poate pregati un preparat pentru terapia necesara (poate adapta concentratia, forma de dozare si aroma la nevoile specifice ale animalului).

In concluzie, pentru succesul unui tratament veterinar, este foarte important ca relatia dintre medicul veterinar, proprietar si farmacist sa fie una foarte buna. De asemenea, conteaza foarte mult si calitatea actului de preparare farmaceutica.

In laboratorul Farmaciei Crisia utilizam ingrediente active de puritate inalta si baze moderne de incorporare pentru prepararea diferitelor formule de uz veterinar.

Preparatele personalizate folosite in tratarea diferitelor patologii veterinare se pot elibera doar pe baza retetei recomandate de catre medic.

* Preparatele personalizate folosite in tratarea diferitelor patologii veterinare se pot elibera doar pe baza retetei recomandate de catre medic.

Forme farmaceutice de uz veterinar preparate in laboratorul Crisia Farm:

 

  • capsule
  • suspensii orale
  • preparate cu adminstrare topica
  • preparate transdermice
  • paste orale
  • pudre
  • preparate sub forma unor recompense

1. Capsule

Pentru a umple cu precizie capsulele respectand dozajul exact al medicatiei recomandate de catre medicul veterinar, in laboratorul Farmaciei Crisia folosim capsule de diferite dimensiuni.

Un tratament sub forma de pulbere este astfel pregatit pentru administrare intr-un mic ambalaj individual gelatinos, fara aroma, usor de inghitit si care mascheaza orice gust amar. Marimea capsulelor depinde de concentratia medicamentului si particularitatile pacientului, pentru a face administrarea mai usoara si mai eficienta atat pentru animale, cat si pentru proprietar.

2. Suspensii

Suspensiile aromate sunt o forma excelenta de administrare a tratamentului. Solubilitatea medicamentului este cea care determina diferenta dintre o suspensie sau o solutie.

Daca o substanta este insolubila si inca stabila intr-un lichid, aceasta poate fi preparata sub forma de suspensie. Acest proces permite o dispersie uniforma a medicamentului pe intregul volum, dar si o dozare precisa. Daca un medicament este solubil si stabil intr-un lichid, acesta este preparat intr-o solutie. La aceasta preparare se va tine cont de stabilitatea preparatului, omogenitate dar si privind modificarea de PH.

3. Preparate cu administrare topica

Laboratorul Crisia Farm prepara creme, lotiuni, geluri, solutii si unguente pentru aplicare topica, care sunt usor de administrat si vizeaza zone afectate specifice. Preparatele noastre topice sunt utilizate pentru infectii (atat fungice, cat si bacteriene), inflamatii, anestezice locale si proceduri dentare. Pentru formulele otice folosim un gel bioadeziv, termoreversibil. La temperaturi reci este lichid, iar la temperatura camerei are consistenta unui gel.

4. Preparate transdermice

In anumite cazuri (de exemplu, bolile tiroidiene), pacientul veterinar are nevoie de un preparat care permite administrarea sub forma de gel transdermic. De regula, gelul transdermic se aplica pe partea interioara a urechii, iar medicamentul patrunde prin piele in circulatia sistemica.

Daca discutam despre un animal de companie care nu accepta tratamentul pe cale orala, gelul transdermic poate fi alternativa potrivita. Gelurile transdermice sunt ambalate in dispozitive speciale pentru a simplifica administrarea si a respecta cu precizie nivelul dozelor recomandate. Doza de ingredient activ este integrata, de regula, intr-o cantitate minima de gel, pentru a facilita aplicarea tratamentului.

In functie de particularitatile fiecarui pacient, Farmacia Crisia ofera la eliberarea preparatului instructiuni complete privind utilizarea recipientelor.

error: Continut protejat !!!