Crisia Farm Dorobanti
Calea Dorobantilor 111-131, Bucuresti
(+40) 213 404 071
Crisia Farm Mihai Bravu
Soseaua Mihai Bravu 245, Bucuresti
(+40) 213 404 071
Crisia Farm Online
Soseaua Mihai Bravu 245, Bucuresti
(+40) 213 404 071
Title Image

Preparate de uz uman

Home  /  Preparate de uz uman

DERMATOLOGIE   GINECOLOGIE   GASTROENTEROLOGIE   TERAPIE HORMONALA   PEDIATRIE   STOMATOLOGIE   TERAPIA DURERII

* Preparatele farmaceutice de uz uman folosite in tratarea diferitelor patologii se elibereaza doar pe baza retetei magistrale prescrise de medic.

1. DERMATOLOGIE

La indicatia medicului dermatolog, Farmacia Crisia prepara diverse formule personalizate (magistrale) pentru  tratarea afectiunilor dermatologice.

Laboratorul Crisia Farm prepara tratamente dermatologice imagistrale, utilizand substante de puritate inalta si baze de transfer certificate prin studii de stabilitate si compatibilitate, inclusiv din punct de vedere cosmetic. Totodata, sunt disponibile numerose optiuni pentru formulari de preparate hipoalergenice, non comedogenice, fara parabeni, fara vaselina, fara lanolina sau fara anumite ingrediente cu potential iritant.

Impactul fizic si psihologic al acneei este foarte mare, de aceea tratarea acesteia necesita o abordare corecta.

Acneea, in special in cazurile moderate si severe, nu este doar o simpla afectiune a pielii. Acneea afecteaza increderea, respectul de sine, viata sociala, relatiile intime si viata profesionala. Cand un pacient cu acnee face o vizita medicului dermatolog, dorinta unei rezolvari rapide a problemei este foarte mare. In realitate, niciun tratament impotriva acneei nu functioneaza peste noapte. Este nevoie de rabdare, intelegere, disciplina si urmarire riguroasa a pasilor recomandati in schema terapeutica.

Exista o gama larga de substante active care ar putea fi benefice, dar nu toate combinatiile posibile sunt prezente pe piata farmaceutica sub forma de produse standardizate. Combinarea diferitelor substante active in receptura farmaciei completeaza gama optiunilor disponibile pentru tratarea acneei. Astfel, devine posibila procesarea compusilor activi intr-un mediu-suport perfect adaptat nevoilor individuale ale fiecarui pacient.

Avantajele unui preparat magistral dermatologic:

– se poate selecta sau crea o baza ideala pentru tipul de piele al fiecarui pacient. Majoritatea bazelor utilizate in preparatele magistrale dermatologice  individualizate sunt noncomedogene, nonalergene si nu contin parfum. In plus, bazele pentru acnee sunt special concepute pentru a spori eficacitatea substantelor farmaceutice. Compatibile din punct de vedere cosmetic, lasa o senzatie placuta dupa aplicare, sustinand regenerarea sanatoasa a pielii. Acestea reduc formarea sebumului, mentinand in acelasi timp umiditatea si permitand incorporarea diferitelor substante active.

– se pot selecta cele mai potrivite combinatii de substante, intr-un singur preparat magistral, pentru a reduce sau chiar elimina complexitatea si confuzia pe care o creeaza administrarea unei scheme ce contine mai multe produse.

– se pot adauga substante active noi cu eficienta dovedita, pentru a sprijini procesul de vindecare.

In laboratorul / receptura Farmaciei Crisia utilizam substante active de puritate inalta si baze moderne de incorporare pentru prepararea diferitelor formule magistrale de combatere a acestei afectiuni.

Preparatele personalizate (magistrale) folosite in tratarea diferitelor patologii se pot elibera doar pe baza retetei recomandate de catre medic.

Caderea parului este o experienta extrem de neplacuta si poate aparea dintr-o varietate de motive.

Problemele tiroidiene, traumele fizice, diverse medicamente si stresul emotional sunt doar cateva dintre numeroasele cauze ale caderii parului.  Unele femei se confrunta cu aparitia acestor probleme dupa sarcina. Oricare ar fi cauza, subtirea parului sau pierderea acestuia nu reprezinta o experienta prea placuta. De multe ori, acesta afectiune genereaza un sentiment de jena, de neincredere in propria persoana si senzatia de imbatranire prematura.

Vestea buna este ca acum exista o multime de solutii care sa impiedice caderea parului sau chiar sa ajute la refacerea acestuia.

Atunci cand medicul va recomanda un tratament invidualizat, sunt disponibile mai multe optiuni si solutii personalizate, comparativ cu utilizarea produselor conventionale. Se pot prepara tratamente impotriva caderii  parului  intr-o varietate de forme farmaceutice – creme topice, spume, solutii sau sampoane.

Substantele active incorporate sunt unele dintre cele mai apreciate si cu eficacitate recunoscuta in regenerarea parului. De asemenea, se pot prepara si formule dedicate celor care sufera de caderi ale  parului generate de anumite dezechilibre hormonale.

Pentru pacientii de sex masculin – alopecia androgenetica (AGA), chelie tip  masculin comun (MPB) si caderea parului din cauze hormonale constituie 95% din cazurile de pierdere a parului. Aproximativ 25% din barbatii care sufera de chelie se confrunta cu aceasta problema inainte de a implini varsta de 21 de ani. Pana la varsta de 35 de ani, doua treimi dintre barbati vor experimenta un anumit grad de cadere a parului, iar pana la varsta de 50 de ani, aproximativ 85% dintre barbati au parul subtiat semnificativ.

Multe femei se confrunta, de asemenea, cu caderea parului. Cand alopecia androgenetica afecteaza femeile, acesta se numeste alopecie tip feminin. Caderea parului la femei este diferita de cea a barbatilor, iar subtierea parului tinde sa fie mai difuza.

Desi, pentru barbati, cat si pentru femei, alopecia androgenetica este cea mai frecventa forma de cadere a parului, medicii dermatologi se confrunta in activitatea lor si cu alte forme ale acestei afectiuni.

Formulele preparate in laboratorul Farmaciei Crisia folosesc o baza speciala de spuma, cu o formula cremoasa, fara picurare, lasand o senzatie foarte placuta pe piele si functionand foarte bine la nivelul scalpului. Este foarte usor de aplicat si protejeaza pielea, maximizand confortul pacientului si oferind rezultate optime ale tratamentului.

In laboratorul / receptura Farmaciei Crisia utilizam substante active de puritate inalta si baze moderne de incorporare pentru prepararea diferitelor formule magistrale de combatere a acestei afectiuni.

Preparatele personalizate (magistrale) folosite in tratarea diferitelor patologii se pot elibera doar pe baza retetei recomandate de catre medic.

Dermatita este o manifestare inflamatorie a pielii, ce are diverse cauze si poate fi prezenta in diferite zone ale corpului. Aceasta poate fi: dermatita de contact, dermatita alergica, dermatita seboreica, dermatita numulara, dermatita de staza, dermatita dishidrotica, dermatita discoida, dermatita herpetiforma, ihtioza vulgara, keratoze pilare, etc. Una dintre cele mai frecvent intalnite forme este dermatita atopica sau eczema.

Majoritatea formelor de dermatita sunt afectiuni cronice. Reducerea sau eliminarea elementelor cauzale si gestionarea simptomelor prin tratament reprezinta punctul central al planului terapeutic.

Totodata, de la caz la caz difera, localizarea, stadiul, severitatea si raspunsul la tratament.

La recomandarea medicului dermatolog, formula magistrala de tratament poate contine atat substante active, cat si ingrediente derivate din plante, toate fiind integrate intr-un singur preparat. Baza de incorporare este special adaptata pentru tipul de dermatita tratata, maximizand efectul ingredientelor incorporate. Compozitia farmaceutica magistrala permite realizarea unei formule complete  fara a mai fi necesara introducerea altor produse  in schema de tratament.

In laboratorul / receptura Farmaciei Crisia utilizam substante active de puritate inalta si baze moderne de incorporare pentru prepararea diferitelor formule magistrale de combatere a acestei afectiuni.

Preparatele personalizate (magistrale) folosite in tratarea diferitelor patologii se pot elibera doar pe baza retetei recomandate de catre medic.

Vindecarea ranilor ar trebui sa aiba loc in mod natural, dar uneori, din cauza complicatiilor, a circulatiei deficitare sau a infectiilor, procesul de vindecare poate fi lent sau dificil.

Diverse substante active farmaceutice sunt prescrise in tratamentul ranilor si integrate in preparate personalizate (magistrale). Pentru ca astfel de substante active sa actioneze la potentialul maxim, bazele si vehiculele adecvate de incorporare sunt deosebit de importante. Acestea transporta substanta activa la locul actiunii, in cel mai bun mod, pentru a facilita procesul de vindecare.

Bazele de incorporare folosite in laboratorul Farmaciei Crisia pentru tratarea ranilor  au efect activ in toate etapele procesului de reparare: etapa inflamatorie, etapa de reepitelizare si etapa de remodelare.

 1. Baza pentru preparate personalizate (magistrale) utilizata in ingrijirea ranilor in faza inflamatorie

Este o baza PEG unica ce nu contine componente oleaginoase. Poate fi indepartata complet cu apa, prin simpla spalare, fara a lasa urme grase. Contine ingrediente naturale, intr- o compozitie studiata stiintific, generand multiple efecte benefice pacientului.

Proprietatile bazei din laboratorul Crisia utilizata in faza inflamatorie:

 • usor de indepartat prin spalare
 • mentine un mediu umed, pentru a asigura hidratarea pielii
 • este aderenta si asigura stabilitatea substantelor active din formula recomandata
 • este indicata  in tratarea ranilor, arsurilor,  taieturilor, ulceratiilor si a fisurilor anale
 • nu contine parabeni, propilenglicol, apa, vaselina sau lanolina
 1. Baza pentru preparate personalizate (magistrale) utilizate in ingrijirea cicatricilor, in faza de reepitelizare-remodelare.

Este o baza siliconica anhidra, gandita special in procesul  de ingrijire a cicatricilor. Aceasta formula unica a fost dezvoltata  cu scopul de a mentine un mediu umed necesar pentru vindecarea ranilor, permitand astfel substantelor active sa imbunatateasca aspectul cicatricei.

Combinatia ingredientelor naturale creeaza un efect sinergic la nivelul pielii, oferind beneficii consistente in tratament.

Proprietatile bazei din laboratorul Crisia Farm utilizata in faza de reepitelizare-remodelare:

 • mentine un nivel optim de hidratare la nivelul stratului cornos, contribuind la formarea unui tesut cicatricial mai moale si mai putin pigmentat
 • ofera conditiile optime pentru a permite substantelor active sa reduca procesul de inflamatie si ajuta la remodelarea cicatricilor
 • ajuta la protejarea pielii impotriva bacteriilor
 • ajuta la calmarea mancarimilor si disconfortului asociat cicatricilor
 • nu contine ulei mineral, lanolina, parabeni, coloranti, propilenglicol sau apa

Baza poate fi utilizata singura sau in combinatie cu mai multe substante active (antibiotice, antiinflamatoare etc).

Proprietatile sale intrinseci si biomecanice o fac ideala pentru realizarea diferitelor preparate dermatologice personalizate prescrise de medici pentru cicatrici, cheloide, psoriazis, rozacee, vergeturi, fisuri anale si in vindecarea ranilor.

In laboratorul / receptura Farmaciei Crisia utilizam substante active de puritate inalta si baze moderne de incorporare pentru prepararea diferitelor formule magistrale de combatere a acestei afectiuni.

Preparatele personalizate (magistrale) folosite in tratarea diferitelor patologii se pot elibera doar pe baza retetei recomandate de catre medic.

Acesta afectiune cronica inflamatorie afecteaza pielea, mucoasele, unghiile sau parul, cu implicarea sistemului imunitar.  Cauza nu este pe deplin cunoscuta, la baza fiind reactia sistemului imunitar impotriva unui factor agresiv. La nivelul cavitatii bucale poate afecta mucoasa obrajilor, limba, gingiile. Imbraca aspectul unei retele albicioase, cu linii albe care se intersecteaza sau al eroziunilor si ulceratiilor.

La nivelul scalpului acesta poate determina caderea parului.

In laboratorul / receptura Farmaciei Crisia utilizam substante active de puritate inalta si baze moderne de incorporare pentru prepararea diferitelor formule magistrale de combatere a acestei afectiuni.

Preparatele personalizate (magistrale) folosite in tratarea diferitelor patologii se pot elibera doar pe baza retetei recomandate de catre medic.

Aceasta afectiune reprezinta o ingrosare a stratului cornos, cu pastrarea structurii normale anucleate. De regula, hiperkeratoza normala apare in regiunile anatomice in care pielea este suprasolicitata mecanic (calcaie, genunchi, coate).

In laboratorul / receptura Farmaciei Crisia utilizam substante active de puritate inalta si baze moderne de incorporare pentru prepararea diferitelor formule magistrale de combatere a acestei afectiuni.

Preparatele personalizate (magistrale) folosite in tratarea diferitelor patologii se pot elibera doar pe baza retetei recomandate de catre medic.

In cazul acestor afectiuni, vorbim despre infectii ale pielii cu microorganisme ce au o biologie simpla, dar potential patogena pentru oameni, denumite generic fungi sau ciuperci. Dupa diagnosticare, tratamentul micozelor presupune aplicarea, la nivelul zonei afectate, a unor creme, unguente sau solutii. La recomandarea medicului specialist, laboratorul Farmaciei Crisia va pune la dispozitie preparate antifungice ce contin substante active eficiente in combaterea acestei afectiuni.

In laboratorul Farmaciei Crisia utilizam substante active de puritate inalta si baze moderne de incorporare pentru prepararea diferitelor formule de combatere a acestei afectiuni.

Preparatele personalizate (magistrala) folosite in tratarea diferitelor patologii se pot elibera doar pe baza retetei recomandate de catre medic.

Onicomicoza ( sau ciuperca unghiei ) reprezinta o infectie  fungica a unghiei, cauzata de un anumit tip de ciuperca, aflata in stratul de la suprafata acesteia.

Ciuperca este contagioasa, si, netratata rapid, se poate raspandi in profunzimea unghiei, avand ca rezultat ingrosarea, exfolierea, insotita de durere si disconfort.

In laboratorul / receptura Farmaciei Crisia utilizam substante active de puritate inalta si baze moderne de incorporare pentru prepararea diferitelor formule magistrale de combatere a acestei afectiuni.

Preparatele personalizate (magistrale) folosite in tratarea diferitelor patologii se pot elibera doar pe baza retetei recomandate de catre medic.

Afectiune cunoscuta sub denumirea de Zona Zoster (sau herpes Zoster ) este o infectie virala care afecteaza radacinile nervoase. Este provocat de virusul Varicelo-Zosterian, un tip de virus herpetic, responsabil si de aparitia varicelei ( varsatul de vant ). Daca o persoana a avut in trecut varicela, virusul ramane la nivelul radacinilor nervoase, in stare latenta. El se poate reactiva la pacientii cu imunitate scazuta si duce la aparitia afectiunii Zona Zoster. Desi este considerata o boala a pielii, acesta afectiune este complexa si trebuie tratata atat intern, cat si extern.

In laboratorul Farmaciei Crisia utilizam substante active de puritate inalta si baze moderne de incorporare pentru prepararea diferitelor formule de combatere a acestei afectiuni.

Preparatele personalizate (magistrala) folosite in tratarea diferitelor patologii se pot elibera doar pe baza retetei recomandate de catre medic.

Melasma sau hiperpigmentarea reprezinta termenul generic folosit pentru productia marita, anormala de melanina care determina aparitia petelor si a coloratiei neuniforme a pielii. Acest fenomen este declansat de mai multi factori, printre care enumeram expunerea la soare sau raspunsul fata de un proces inflamator, cum ar fi acneea sau un factor hormonal.

In laboratorul / receptura Farmaciei Crisia utilizam substante active de puritate inalta si baze moderne de incorporare pentru prepararea diferitelor formule magistrale de combatere a acestei afectiuni.

Preparatele personalizate (magistrale) folosite in tratarea diferitelor patologii se pot elibera doar pe baza retetei recomandate de catre medic.

Psoriazisul este o boala dermatologica eritemoscuamoasa  de etiologie necunoscuta si reprezinta consecinta unei reinnoiri epidermice accelerate, asociata cu modificari de keratinizare (parakeratoza) si cu o inflamatie cutanata.

In laboratorul / receptura Farmaciei Crisia utilizam substante active de puritate inalta si baze moderne de incorporare pentru prepararea diferitelor formule magistrale de combatere a acestei afectiuni.

Preparatele personalizate (magistrale) folosite in tratarea diferitelor patologii se pot elibera doar pe baza retetei recomandate de catre medic.

Xeroza cutanata este denumirea medicala pentru pielea uscata, aspra la atingere. Manifestarea acestei afectiuni se datoreaza faptului ca tegumentelor xerotice le lipseste hidratarea stratului extern al epidermului, provocand fisuri in suprafata pielii.

In laboratorul / receptura Farmaciei Crisia utilizam substante active de puritate inalta si baze moderne de incorporare pentru prepararea diferitelor formule magistrale de combatere a acestei afectiuni.

Preparatele personalizate (magistrale) folosite in tratarea diferitelor patologii se pot elibera doar pe baza retetei recomandate de catre medic..

2. GINECOLOGIE

Problemele ginecologice isi pot face aparitia in viata oricarei femei, iar vizita la medicul ginecolog devine o prioritate.

La indicatia medicului, Farmacia Crisia prepara diverse formule magistrale pentru  tratarea acestor afectiuni.

Avantajele unui preparat ginecologic personalizat/ magistral:

 • se poate recomanda ca schema terapeutica de urmat in situatia in care tratamentul initial, cu produse standard, nu a avut efectul terapeutic asteptat
 • poate substitui un produs ce nu mai este disponibil pe piata
 • este necesara o forma de dozare alternativa sau o concentratie diferita, indisponibila ca produs standardizat
 • se evita eventuale reactii alergice, la unul sau mai multe ingrediente
 • diagnosticul sau istoricul medical al pacientului presupune utilizarea unor substante active multiple, combinate intr-un singur preparat magistral

Principalele afectiuni ginecologice ce pot fi tratate cu preparate personalizate:

 • Vaginita atrofica
 • HPV
 • Disfunctie sau tulburari sexuale
 • Refacerea florei vaginale
 • Candidoza vaginala
 • Hemoroizi
 • Vulvodinie
 • Lichen plan genital
 • Infertilitate

Pentru maximizarea succesului terapeutic si cresterea confortului in administrare, preparatele personalizate / magistrale pot fi sub forma de:

 • Geluri, creme sau unguente topice si vaginale
 • Geluri si creme transdermice
 • Ovule
 • Supozitoare
 • Capsule
 • Preparate sublinguale

In laboratorul / receptura Farmaciei Crisia utilizam substante active de puritate inalta si baze moderne de incorporare pentru prepararea diferitelor formule magistrale de combatere a acestei afectiuni.

Preparatele personalizate (magistrale) folosite in tratarea diferitelor patologii se pot elibera doar pe baza retetei recomandate de catre medic.

Pe masura ce femeile se apropie de varsta menopauzei, nivelul de hormoni incepe sa scada si, fara o terapie adecvata, simptomele acestei afectiuni devin mai pregnante.

Odata cu aceasta pierdere hormonala, epiteliul vaginal devine atrofic si lubrifierea fiziologica este mult mai redusa, instalandu-se o stare de disconfort fizic, cauzele fiind uscaciunea vaginala, iritatii, mancarime, arsuri, dispaneurie, etc. Toate acestea duc la scaderea libidoului, provocand suferinta atat pacientului, cat si in viata de cuplu.

 

Laboratorul/ receptura Farmaciei Crisia prepara diverse formule individualizate, inclusiv optiuni non-hormonale pentru combaterea atrofiei vulvo-vaginale.

 

Cremele hidratante vaginale pot imbunatati echilibrul fluidelor intracelulare din epiteliul vaginal. Lubrifiantii vaginali au mai multa actiune pe termen scurt, deoarece actioneaza ca o bariera mecanica intre epiteliul vaginal si mediul extern, imbunatatind uscaciunea legata de activitatea sexuala.

Un exemplu de formula magistrala este combinatia dintre acidul hialuronic, vitamina A si vitamina E (conform medicilor specialisti).

Acidul hialuronic ajuta la formarea unui film de apa extracelular, care hidrateaza pielea, mentinandu-se astfel un echilibru hidric ajutand  indicele de elasticitate al pielii. De asemenea, faciliteaza procesul de vindecare si regenerarea tesuturilor. Vitamina E, ce are proprietati antioxidante, actioneaza si ca un agent antiinflamator si cicatrizant. S-a demonstrat ca vitamina A creste functia celulelor locale imune si a epiteliului vaginului. Asocierea acidului hialuronic, in combinatie cu vitaminele A si E intr-o crema intravaginala sau sub forma de ovule ofera o alternativa pacientelor care nu pot utiliza produse ce contin hormoni.

In laboratorul / receptura Farmaciei Crisia utilizam substante active de puritate inalta si baze moderne de incorporare pentru prepararea diferitelor formule magistrale de combatere a acestei afectiuni.

Preparatele personalizate (magistrale) folosite in tratarea diferitelor patologii se pot elibera doar pe baza retetei recomandate de catre medic.

In cazul manifestarilor de infectie cu HPV, un virus extrem de contagios, vizita la medicul ginecolog devine o urgenta, pentru analize, investigatii și un tratament adecvat.
Cancerul de col uterin este cea mai periculoasa complicatie provocata de catre Virusul Papiloma Uman, iar tulpinile care il provoacă cel mai frecvent sunt 16, 18, 45 și 31. Dintre acestea, tulpinile 16 și 18 se fac responsabile pentru circa 71% din cazurile diagnosticate cu cancer de col uterin din Europa, in fiecare an.

In laboratorul / receptura Farmaciei Crisia utilizam substante active de puritate inalta si baze moderne de incorporare pentru prepararea diferitelor formule magistrale de combatere a acestei afectiuni.

Preparatele personalizate (magistrale) folosite in tratarea diferitelor patologii se pot elibera doar pe baza retetei recomandate de catre medic.

Exista multe cauze potentiale ce duc la aparitia unor disfunctii sau probleme de natura sexuala, printre acestea fiind evenimente traumatice, stresul, stilul de viata sau efectele secundare ale unor afectiuni medicale cronice.

Aceste probleme au un puternic impact fizic si emotional, scazand interesul pentru activitatea intima, dar si increderea in sine. De multe ori, succesul unui tratament presupune un mix de terapii, pe langa o schema terapeutica fiind necesara si urmarea unor sedinte de consiliere a pacientului. Principalele forme de manifestare tin de libido scazut, uscaciune vaginala si iritatie, atrofie vaginala, dificultati de excitare, inclusiv disfunctie erectila, durere in timpul actului sexual, etc.

Formele farmaceutice pot fi capsule, ovule, creme transdermice sau preparate sublinguale.

In laboratorul / receptura Farmaciei Crisia utilizam substante active de puritate inalta si baze moderne de incorporare pentru prepararea diferitelor formule magistrale de combatere a acestei afectiuni.

Preparatele personalizate (magistrale) folosite in tratarea diferitelor patologii se pot elibera doar pe baza retetei recomandate de catre medic.

Infectiile vaginale (sau candidoza genitala) pot aparea la orice varsta, 3 din 4 femei infectandu-se la un moment dat in viata lor. Aproximativ 5% dintre femei sufera de infectii recidivante sau cronice cu candida. Aceste infectii pot fi mai frecvente dupa un tratament cu antibiotice, deoarece acest tip de terapie poate perturba echilibrul normal al florei vaginale, permitand o crestere excesiva a ciupercii ce genereaza aceasta afectiune.

 

Unele femei pot avea un risc mai ridicat privind dezvoltarea infectiei cu candida in timpul sau dupa  sarcina, la administrarea de contraceptive orale, din cauza nivelurilor ridicate de estrogen. Femeile diagnosticate cu diabet sunt mai predispuse la infectii cu candida.

Pentru pacientii care  sufera de infectii  recurente nu este neobisnuit ca o infectie sa devina rezistenta la tratamentele antifungice uzuale.

In astfel de cazuri, la indicatia medicului, un farmacist  poate prepara o formula individualizata pentru tratarea infectiei, dar si pentru a evita reaparitia candidozei.

In laboratorul / receptura Farmaciei Crisia utilizam substante active de puritate inalta si baze moderne de incorporare pentru prepararea diferitelor formule magistrale de combatere a acestei afectiuni.

Preparatele personalizate (magistrale) folosite in tratarea diferitelor patologii se pot elibera doar pe baza retetei recomandate de catre medic..

3. GASTROENTEROLOGIE

Un pacient poate fi diagnosticat cu o mare varietate de afectiuni gastroenterologice. Farmacia Crisia a dezvoltat preparare farmaceutica destinata formulelor magistrale care amelioreaza simptomele si trateaza afectiuni pentru aceasta specializare medicala.

Farmacistii nostri preparatori se asigura ca fiecare tratament magistral se adreseaza individual pacientului conform recomandarii medicului specialist, drept pentru care folosim substante active de cea mai înalta calitate si puritate care raspund nevoilor unice ale fiecarui pacient.

Acces la tratamente sau forme farmaceutice ce nu se gasesc pe piata din Romania;

Concentratii care de multe ori nu sunt disponibile in produse standardizate;

Evitarea reactiilor alergice datorate eliminarii conservantilor si excipientilor;

Combinarea mai multor substante intr-o singura forma de dozare.

Boala Crohn;

Colita ulcerativa;

Boli inflamatorii intestinale;

Suprapopularea bacteriana a intestinului subtire (SIBO).

4. Terapia de sustitutie hormonala cu hormoni bioidentici(BHRT)

Prin terapia de substitutie hormonala (BHRT) se intelege ansamblul complex de hormoni bioidentici meniti sa-i inlocuiasca pe cei pe care organismul nu-i mai produce, din diverse motive.

Aceasta forma de tratament se regaseste in prezent intr-un trend crescator si in acelasi timp reprezinta o necesitate terapeutica, fiind dezvoltata si accesibila oricarui pacient în tarile dezvoltate din punct de vedere medical.

O dereglare hormonala poate avea un impact semnificativ asupra vietii pacientului. Hormonii joaca un rol crucial in reglarea functiilor corpului si in mentinerea echilibrului fiziologic. Daca un anumit hormon este produs in cantitati insuficiente sau nu este produs deloc, pot aparea numeroase consecinte negative.

Hormonii precum estrogenul, progesteronul si testosteronul pot influenta in mod semnificativ starea de spirit si sanatatea mentala. Un deficit hormonal poate duce la tulburari ale starii de spirit, precum anxietatea, depresia, iritabilitatea sau schimbarile bruste de dispozitie.

Scopul terapiei de substitutie hormonala este acela de a imbunatati calitatea vietii si a mentine tineretea la nivel celular(din interior catre exterior).

Tratamentele de substitutie hormonala sunt bine implementate de catre medici in Europa si in multe din tarile pe care ne dorim sa le luam ca exemplu in domeniul medical. Administrarea unui astfel de tratament magistral se face doar sub atenta supraveghere medicala si pe baza unei anamneze complexe. Pe langa analizele medicale necesare pentru siguranta tratamentului magistral, acest tip de terapie folosește doar hormoni bioidentici, care au o structura moleculara identica cu cea produsa natural de organismul nostru. In ceea ce priveste tehnica de preparare, un laborator (receptura) cu stardarde de camera curata este esential pentru a gestiona riscul de contaminare.

Medicii, mai bine decat oricine altcineva, inteleg unicitatea hormonala a fiecarui pacient si doresc sa ajute in cel mai sigur si corect mod posibil. De aici deriva optiunea pentru tratamente magistrale de substitutie hormonala, care sunt realizate corect intr-un mediu cu puritate controlata.

In ceea ce priveste managementul riscului, alegerea farmaciei care executa reteta magistrala este cruciala pentru succesul si siguranta tratamentului. Lipsa contaminarii(cross contamination) si fluxurile de lucru specifice unui laborator (recepturi) camera curata sunt extrem de importante si trebuie respectate cu strictete pentru evitarea riscurilor.

 

Prescris, preparat si administrat corect, tratamentul magistral are beneficii pe termen lung, prevenind si manifestarile unor boli,  precum osteoporoza sau boli vasculare, aportul hormonal suplimentar ducand la imbunatatirea calitatii vietii pacientilor.

In ziua de astazi, pacientele isi doresc mai mult decat eliminarea bufeurilor. In sfera preocuparilor intra si problemele legate de scaderea libidoului, uscaciunea vaginala, fluctuatiile in greutate, pierderea memoriei, tulburarile de somn, dereglarile menstruale, diminuarea masei musculare, etc.

Cu toate acestea, terapia de restaurare a hormonilor (BHRT) nu se aplica doar femeilor. In perioada andropauzei, barbatii sufera adesea de dezechilibre hormonale si simptome asociate, cum ar fi: diminuarea erectiilor si a apetitului sexual, scaderea masei musculare, mictiuni frecvente, alopecie, etc. Terapia de substitutie hormonala si monitorizarea de specialitate ar trebui sa fie luata in considerare pentru toti barbatii care prezinta astfel de simptome.

Alaturi de abordarea dezechilibrelor si a problemelor de dominanta a hormonilor sexuali, tiroida si glandele suprarenale fac obiectul unor analize distincte.

 

Unele dintre cele mai frecvente provocari ale medicilor care gestioneaza terapia BHRT pleaca de la  urmatoarele intrebari:

 • Care este cea mai buna metoda de abordare a tratamentului?
 • Cum pot trata si controla in mod corect terapia BHRT, in asa fel incat sa le ofer pacientilor o metoda eficienta de dozare si administrare?

Principiile functionale in administrarea terapiei BHRT:

 • Pentru a reface: adaugarea treptata a cantitatilor minime ale unui hormon necesar in incercarea de a reduce sau a elimina simptomatologia curenta a pacientului, de a reface deficientele sau a preveni aparitia bolilor legate de inaintarea in varsta
 • Pentru a echilibra: restabilirea cantitatii corecte a unui hormon, tinand cont intotdeauna de impactul si de nevoia de alti hormoni, luand in considerare mecanismul homeostatic general
 • Pentru a modela: este importanta determinarea necesitatii de administrare ciclica sau de administrare continua. Este de evitat compensarea ritmurilor care apar in mod natural, prin inlocuirea deficientelor si aducerea echilibrului la mecanismul homeostatic general
 • Pentru a ajusta: se realizeaza monitorizand in mod regulat simptomele subiective si efectuand teste obiective pe niveluri de hormoni pentru a minimiza dozarea, avand ca tinta obtinerea celui mai bun rezultat terapeutic posibil.
 • Pentru a minimiza: aplicand cantitatea minima de hormoni necesara pentru a obtine rezultatul terapeutic maxim, fara a neglija niciodata potentialul de reactii adverse pe termen lung.

In terapia BHRT, solutia ideala este recomandarea unui tratament personalizat cu hormoni bioidentici.

Aceasta optiune permite medicilor sa decida toate elementele-cheie in recomandarea unui tratament BHRT de succes, respectiv:

 • Dozarea: spre deosebire de produsele standardizate, care au doze fixe, preparatele personalizate pot permite ajustarea dozelor la nevoile fiecarui pacient.
 • Forme farmaceutice: preparatele magistrale personalizate permit optiunea intre mai multe forme farmaceutice, potrivite pentru simptomele si preferintele pacientului, cum ar fi : creme, capsule, troche (preparate sublinguale), ovule sau creme cu aplicare vaginala.
 • Usurinta in administrare: mai multi hormoni pot fi combinati intr-un singur preparat pentru un pacient, pentru a minimiza numarul de medicamente ce trebuie administrate.
 • Complianta pacientului: intrucat retetele magistrale permit personalizarea completa a tratamentului pacientului, bazele si excipientii pot fi schimbati pentru a face fata problemelor de alergie sau sensibilitate. Totodata, este de mentionat si posibilitatea de a alege anumite arome in cazul compozitiilor sublinguale.

In laboratorul / receptura Farmaciei Crisia utilizam substante active de puritate inalta si baze moderne de incorporare pentru prepararea diferitelor formule magistrale de combatere a acestei afectiuni.

Preparatele personalizate (magistrale) folosite in tratarea diferitelor patologii se pot elibera doar pe baza retetei recomandate de catre medic.

5. Pediatrie

Cand vine vorba despre tratamente magistrale pentru copii, exista multe provocari pe care parintii si medicii trebuie sa le depaseasca. Este posibil ca micul pacient sa nu poata inghiti o forma de dozare solida, sa nu-i placa aroma sau sa nu tolereze bine textura unui produs lichid. Daca tratamentul este sub forma de injectie, teama copilului fata de ac se poate dovedi a fi o problema majora.

Aceste dificultati sunt motivul pentru care medicii pediatri  recomanda preparatele magistrale pentru a personaliza tratamentele. Formulele magistrale de uz pediatric sunt aromate pentru a avea un gust placut, se pot prepara in concentratii individualizate si forme de dozare ce usureaza administrarea. 

Principalele afectiuni pediatrice ce pot fi tratate cu preparate magistrale:

 • Dureri
 • Tulburari respiratorii
 • Afte orale
 • Parazitoze
 • Eritem fesier
 • Hemangiom
 • Afectiuni cutanate

Pentru maximizarea succesului terapeutic si cresterea confortului in administrare, preparatele personalizate / magistrale pot fi sub forma de:

 • Solutii buvabile, siropuri cu diverse arome
 • Acadele, bomboane aromate
 • Bomboane gumate
 • Geluri topice

Medicul pediatru poate recomanda diferite concentratii sau combinatii de ingrediente, toate integrate intr-un preparat magistral unic.

Copiii au diferite nevoi, atunci cand vorbim despre un tratament. Cei mici pot suferi de alergii si au tolerante variate la diferite medicamente fabricate industrial. Uneori este nevoie de o formula magistrala care sa nu contina zahar,  gluten, lactoza, soia, parabeni sau coloranti. Prin urmare, poate fi o reala provocare gasirea unui medicament industrial de serie perfect adaptat nevoilor copilului.

In laboratorul / receptura Farmaciei Crisia utilizam substante active de puritate inalta si baze moderne de incorporare pentru prepararea diferitelor formule magistrale de combatere a acestei afectiuni.

Preparatele personalizate (magistrale) folosite in tratarea diferitelor patologii se pot elibera doar pe baza retetei recomandate de catre medic.

Autismul la copii

Copiii afectati de autism au parte adesea de provocari, inclusiv psihologice, care pot fi exacerbate de ingredientele din alimente si medicamente cum ar fi: lactoza, soia, zaharuri, gluten, coloranti, parabeni, carbohidrati si metale grele (de exemplu, aluminiu).

Parintii trebuie sa gestioneze foarte atent restrictiile alimentare ale copilului lor, inclusiv  tratamentul pe care acestia il urmeaza. Produsele disponibile in mod uzual nu reprezinta intotdeauna optiunea terapeutica ideala. Astfel un preparat personalizat / magistral poate fi solutia optima pentru un copil ce sufera de aceasta afectiune.

Multe dintre produsele existente pentru copiii cu autism sunt recomandate pentru cei cu varste mici si pot fi dificil de administrat, atunci cand vorbim despre capsule sau comprimate.

Formulele preparate in receptura, in diferite forme de dozare si arome, sunt adesea singura modalitate de administrare a ingredientelor-cheie cum ar fi melatonina, aminoacizii si amestecurile de vitamine. Parintii si medicii care au in grija copiii cu autism trebuie sa acorde o atentie deosebita ingredientelor care pot declansa reactii cum ar fi: hiperactivitatea, iritabilitatea, depresia sau probleme gastro-intestinale grave.

In laboratorul / receptura Farmaciei Crisia utilizam substante active de puritate inalta si baze moderne de incorporare pentru prepararea diferitelor formule magistrale de combatere a acestei afectiuni.

Preparatele personalizate (magistrale) folosite in tratarea diferitelor patologii se pot elibera doar pe baza retetei recomandate de catre medic.

6. Stomatologie

La recomandarea medicului stomatolog, putem prepara un tratament magistral care sa va aduca zambetul!

Preparatele personalizate de uz stomatologic ofera solutii inovatoare pentru diverse patologii. De la reflexe gag si afectiuni orale la sensibilitate privind administrarea unor medicamente si probleme de anxietate.

Principalele afectiuni stomatologice ce pot fi tratate cu preparate magistrale:

 • Tratament pre-chirurgical
 • Sindromul gurii uscate
 • Ulcere aftoase, aftele si leziunile orale
 • Durere si infectie
 • Lichen plan oral
 • Tulburare articulara temporo-mandibulara (ATM)
 • Leziuni virale
 • Mucozite si stomatite

Pentru maximizarea succesului terapeutic si cresterea confortului in administrare, preparatele personalizate/ magistrale pot fi sub forma de:

 • Unguente si geluri dentale – anestezice topice
 • Creme mucoadezive -lichen plan oral
 • Balsam de buze- leziuni cauzate de virusul herpetic
 • Spray de gura – afte si candidoze bucale, tratament xerostomie, leziuni cauzate de virusul herpetic
 • Solutii de clatire si gargara – ulcere aftoase, stomatita indusa de chimioterapie sau pentru prevenirea sangerarilor orale in timpul procedurilor dentare la pacientii care iau anticoagulante
 • Bomboane – tratament xerostomia, afte bucale
 • Capsule – „bandaje mucoase” pentru a acoperi mucoasa infectata sau ulcerata

Preparatele personalizate din laboratorul Farmaciei Crisia pot fi recomandate in patologii ce tin de stomatologie, chirurgie orala, paradontologie sau ortodontologie.

In laboratorul / receptura Farmaciei Crisia utilizam substante active de puritate inalta si baze moderne de incorporare pentru prepararea diferitelor formule magistrale de combatere a acestei afectiuni.

Preparatele personalizate (magistrale) folosite in tratarea diferitelor patologii se pot elibera doar pe baza retetei recomandate de catre medic.

7. Terapia durerii

Aparitia durerii reprezinta reactia organismului la o agresiune externa sau o perturbare interna severa. Inca din copilarie, cu totii ne-am confruntat cu diferite manifestari ale acestei afectiuni, unele de scurta durata sau, in anumite situatii, persistente in timp.

Formulele magistrale topice recomandate pentru tratarea durerii prezinta si avantajul de a avea efecte colaterale reduse datorita nivelului mic de absorbtie in fluxul sanguin. Atunci cand sunt aplicate pe zona afectata, acestea ofera o ameliorare localizata, fara efecte sistemice.

Principalele forme de durere ce pot fi tratate cu preparate personalizate:

 • Neuropatie diabetica
 • Durere neurologica cronica
 • Osteoartrita
 • Artrita reumatoida
 • Genunchi, umar, dureri de spate
 • Leziuni sportive
 • Sindromul de tunel carpian
 • Simptome asociate cu Zona Zoster

Pentru maximizarea succesului terapeutic si cresterea confortului in administrare, formularile magistrale pot fi sub forma de:

 • Unguente si geluri
 • Creme topice
 • Capsule
 • Solutii externe

In laboratorul / receptura Farmaciei Crisia utilizam substante active de puritate inalta si baze moderne de incorporare pentru prepararea diferitelor formule magistrale de combatere a acestei afectiuni.

Preparatele personalizate (magistrale) folosite in tratarea diferitelor patologii se pot elibera doar pe baza retetei recomandate de catre medic.